Stations informatie en meer!
- Voor contact gegevens klik hier.

Geschreven in januari 2005:
Het weerstation is globaal gelegen aan de grote weg tussen de stad Doetinchem en het dorp Kilder. Het weerstation ligt momenteel net op het randje van de bebouwde kom in het buitengebied. Jarenlang is het echt buitengebied geweest, maar door jaren bouwen is de nieuwbouwgrens met honderden meters dichterbij komen te liggen. Momenteel bedraagt de afstand tussen de nieuwbouw circa 350 meter en daar blijft het ook bij. De bouw is na +/- 15 jaar op zijn eind genaderd.

Het station heeft zijn naam "Weerstation Dichteren" te danken aan het feit dat dit gebied van Doetinchem, Dichteren wordt genoemd. Dichteren is van oudsher een Buurtschap geweest dat was gelegen op de weg van Doetinchem naar Kilder. Echter toen er een tiental jaren geleden plannen verschenen om hier te gaan bouwen veranderde er veel. In de afgelopen 10 jaar is het gebied veranderd in een grote nieuwbouwwijk, boerderijen en natuur moesten wijken en akkers en weilanden verdwenen. Er zijn honderden nieuwe wegen bij gekomen (eerder waren dat er maar 7). Je kunt dan ook niet meer spreken van een buurtschap (al probeert men dat wel deels te behouden), maar van een grote Doetinchemse stadswijk.

Op bijgaande kaart is globaal de locatie van het station aangegeven.

Het station is een plattelands station (BTR) en de waarnemingen worden vanaf 1999 verricht. Er werd ook al eerder dan het jaar 1999 waargenomen en metingen verricht, maar dit is te onbetrouwbaar om mee te kunnen nemen voor in de klimatologische rapporten. Als er ergens gesproken wordt over "sinds het begin van de metingen" dan wordt altijd 1 januari 1999 daarvoor aangenomen.

De metingen van het station worden in de tuin vericht in een speciaal gebouwde (KNMI) weerhut op een open plek met helaas een beetje tuin effect. Metingen die in de weerhut worden gedaan zijn onder andere de buiten temperatuur op waarnemingshoogte (1,50 meter volgens officiële normen), relatieve luchtvochtigheid en dauwpunt. In juli 2005 zijn er ook twee officiële minimum (alcohol) en maximum (kwik) thermometers in gebruik genomen, deze zijn niet digitaal afleesbaar maar wel de noukeurigste thermometers die er te verkrijgen zijn.

De luchtdruk wordt binnenshuis gemeten en niet in de weerhut. De windsnelheid en windrichting worden gemeten met een windmeter die ongeveer 4 meter boven de nok van het huis uit steekt, en het huis zelf is ongeveer 6 meter hoog. Windmeter hangt dus op een 10 meter hoogte om optimaal de wind te kunnen opvangen. Neerslag, oftewel de "hollandse regen" wordt opgevangen en gemeten met een zelfbouw helmann regenmeter volgens officiele bouwtekeningen, deze is nauwkeuriger dan de gewone huis-tuin-keuken regenmeters die je bij de bouwmarkt kunt kopen. Naast de nauwkeurige helmann regenmeter is er ook nog een elektronische meter. Temperatuur op klomphoogte (10 centimeter volgens officiële normen) wordt waargenomen met een aparte sensor. Dit is alleen om de nachtelijke temperaturen te kunnen waarnemen (bijvoorbeeld grondvorst). Aan de grond koelt het namelijk meestal wat meer af dan op waarnemingshoogte. Naast dit wordt er ook veel met het oog waargenomen en worden de grondwaterstanden ten opzichte van het maaiveld genoteerd doormiddel van een filterbuis en een vlotter.

De meeste data komen elektronisch binnen waar de WMR 918 zorg voor draagt. deze gegevens worden meteen op de computer geëxploiteerd en worden vervolgens in een archief verwerkt. Daarnaast komen de elektronische waarnemingen meteen vrij beschikbaar op internet te staan. Deze data worden voor u elke 60 seconden geupload.

De metingen worden verricht volgens de richtlijnen van de vereniging voor weerkunde en klimatologie (VWK). Een waarneemdag duurt van 18 tot 18 uur UTC. Hierbij moet je in de zomer op 20-20 uurs waarnemingen rekenen en in de winter op 19-19 uurs waarnemingen. Een temperatuur die bijvoorbeeld om 22:05 uur wordt gemeten, wordt dan meegenomen naar de volgende dag (bv: het is 5 mei, dan wordt dit ingedeeld bij 6 mei).

Fotografie gebeurd met een digitale camera. De Minolta Dimage 7i. Enkele gemaakte foto's zijn te bekijken op deze site in de albums. Vroeger werd er ook nog gebruik gemaakt van een spiegelreflexcamera Minolta Dimage 303si, deze is niet digitaal en staat goed opgeborgen in de kast. Nieuwe digitale spiegelreflex om naar uit te kijken is de Minolta Dynax 7D.

Het station wordt beheerd door een eigenaar, en dat is degene die dit ook heeft getypt. Ook de rest van de site wordt door mij (Wilber Thus) zelf ontworpen en up tot date gehouden. Ik ben momenteel al jaren met het weer bezig en vooral gefascineerd door het onweer en ander zwaar weer. Momenteel ben ik alweer 23 jaar en ben niet van plan om te gaan stoppen met de hobby. Ik ben tevens ook nog lid van de "Stormjagers" een groepje van 10 personen die op onweersbuien jagen en ook voor de gezelligheid regelmatig bij elkaar komen. Voor vragen over het station, website, of andere onderwerpen kunt u altijd een mail sturen.

Aanvulling/wijziging november 2007:
In December 2006 is wegens een verhuizing locatie van het meetveld verplaatst. In Januari 2006 is weer gedeeltelijk begonnen met de waarnemingen, circa 70 meter verderop gelegen van aanvankelijke meetveld. Metingen worden sindsdien verricht in het vrije veld (weide). Door gedwongen verhuizing is apparatuur tevens vervangen door de Vantage Pro2 weerstation. Omstreeks augustus 2007 was het meetveld totaal gereed en van gras voorzien. Daarvoor vonden metingen alwel plaats, maar boven een zandige onkruid weide. Sinds 1 September 2007 kunnen actuele weerdata ook weer online bekeken worden na een afwezigheid van bijna 8 maanden. Zodra er gelegenheid voor is zal deze pagina beter geactualiseerd worden!

Aanvulling/wijziging 3 januari 2011:
Vanaf januari 2011 zullen er geen actuele weerdata op de website verschijnen. De waarnemingen vanaf Dichteren worden helaas na 12 jaar stop gezet. In december 2006 was al een eerdere dreiging van het beëindigen van het meetveld en mijn hobby wegens omstandigheden. Die stopzetting werd toen voorkomen doordat mijn naaste buurman (dhr. Kaal) mij een stuk grond ter beschikking stelde direct achter het ouderlijk huis waar ik per januari 2007 een meetveld in kon richten. De kern van het meetveld, de computer kon geplaatst worden in de machinekamer van zijn melkgeitenhouderij. Op het nieuwe meetveld heb ik 4 jaar nog mijn hobby kunnen voortzetten en in die tijd alsnog een prachtige meteorologische meetreeks van ruim 12 jaar kunnen opbouwen. Helaas gebeurde er in die 4 jaar ook een aantal vervelende zaken. Dit was o.a. een binnenbrand op koninginnendag 2008. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor en ook de dieren op de boerderij kwamen er goed vanaf, maar het woonhuis werd flink beschadigd. Na renovatie mocht het toch niet allemaal meer zo zijn als vroeger en heeft de eigenaar, mede om gezondheidsredenen, besloten te stoppen met zijn bedrijf. Daarom kan het meetveld niet blijven bestaan en is besloten om per januari 2011 de stekker er uit te trekken. Hiermee eindigen de waarnemingen die zijn gestart in 1998 vanuit buurtschap Dichteren.

Desondanks het verdwijnen van het meetveld zal de website wel blijven bestaan. Wel zal deze waarschijnlijk een andere invulling krijgen. Het weerpraatje blijft voorlopig bestaan en de weergebeurtenissen van de dag beschrijven, al zullen meetdetails minder meewegen, of van buurstations worden onttrokken. Daarnaast zal fotografie en de jacht naar extreem weer een grotere rol gaan spelen. En de rest… dat is toekomst, maar zeker geen reden om Weerstation Dichteren na 10 jaar uit uw favorieten te verwijderen!!

Nog enkele kernpunten:
- Weerstation Dichteren, Beheerder Wilber Thus
- Gelegen in Doetinchem, de Achterhoek
- Oprichtingsdata: 01-01-1999
- Website online sinds: 11-07-2001
- Metingen digitaal: Huger WMR 918, vanaf 01-2007 Vantage Pro2
- Fotografie: Minolta Dimage 7i, in 2006 Sony Alpha 100, per dec-2010 de Alpha 580
- Status momenteel: BTR station
- Coördinaten: breedtegraad-lengtegraad: 51° 56' 45" , 6° 15' 49" || 51,946 , 6,2637
- Grondsoort: Klei en Leemgrond
- Hoogte ten opzichte van NAP: +13 meter

Enkele historische punten:
- 00-00-1997; begin waarnemingen en notering temperaturen (onbetrouwbaar).
- 01-01-1999; oprichting station, begin van de meetreeks voor archivering.
- 01-01-2000; instalatie van beter electronisch station, de WMR 918.
- 11-07-2001; eerste website van het station online.
- 04-07-2005; aankoop van een profesionele minimum en maximum thermometer.
- 01-08-2005; opwaardering stationscode van BtR naar BTR.
- 01-02-2006; ingebruikname gebruikte profesionele hellman regenmeter.
- 01-12-2006; begin verhuizing station naar betere locatie (tijdelijk geen metingen!!)
- 20-12-2006; aankoop Vantage Pro2, gaat de WMR 918 vervangen.
- 06-01-2007; gedeeltelijke start vanaf nieuwe locatie, 70 meter verderop in open veld.
- 01-08-2007; meetveld gereed, eerste gras gemaaid, stationscode blijft BTR.
- 01-09-2007; Internet connectie weer operationeel, data na 8 maand weer online.
- 30-04-2008; Koninginendag, brand boerderij 2 maand geen actuele data!
- 05-08-2008; Ingebruikname grasminimum thermometer van WS-Kollumerzwaag.
- 01-01-2011; Beëindiging van metingen op het meetveld te Dichteren.


























































Foto opstelling vanaf januari 2007:


Vantage Pro 2 weerstation van Davis Instruments (ingebruik vanaf jan-2007)
Onderstaande afbeelding toont de basis van het Vantage Pro 2 systeem. Dit systeem is door tal van externe sensoren uit te breiden

Technische details van Huger Meteomaster WMR 918 (ingebruik tot december 2006)
De WMR 918 is een veelzijdig, gebruikersvriendelijk systeem, dat het mogelijk maakt de volgende weergegevens te controleren:

- Luchttemperatuur
- Relatieve luchtvochtigheid
- Barometrische luchtdruk
- Windsnelheid en windrichting 
- Neerslaghoeveelheid

De WMR 918 beschikt over de volgende eigenschappen:

- Radio-gestuurde kalender/klok met uren en minuten en dagelijks alarm.
- Kalender, datum- en dagaanduiding (keuze uit vijf talen).
- Weersvoorspelling: zonnig, halfbewolkt, bewolkt en regenachtig voor een omgeving van 32 tot 48 km (20 tot 30 mijl).
- Weeralarm.
- Geheugen voor gemeten maximum- en minimumtemperaturen.
- Eenvoudige bediening door 'tip-touch' techniek.
- Geluidssignaal bij wisselen schermuitlezing.
- RS-232 seriele poort voor gegevensuitvoer (DL 918).
- HiGlo achtergrond verlichting.
- 8-bit sensorcodeherkenning.
- En meer.

De WMR 918 gebruikt 433 MHz zendtechnologie. Er hoeven dus geen kabelverbindingen tussen de componenten van het systeem aangelegd te worden. De effectieve overdrachtreikwijdte van de WMR bedraagt ca. 100 meter (vrije veld). Weerstation Dichteren beschikt over deze componenten:

- Hoofdapparaat, stroomvoorziening 12-v adapter (WNMR 918)
- Windmeter (WGR 918)
- Thermo-hygrometer buiten (THGR 918)
- Neerslagmeter (PCR 918)
- Baro-thermo-hygrometer binnen (BTHR 918)
- 2 Thermo-hygrosensoren binnen (THGR228 / THGR238)

De windmeter, de thermo-hygrometer en de neerslagmeter worden door drie gescheiden zonnezenders (STR 918) van stroom voorzien.

Meting temperatuur -50..+70 graden celcius ( -58..+158 graden farenheid.): Thermo-hygrometer buiten (THGR 18):
- Huidige temperatuur tot +/- 0,1 graden celcius (zowel binnen als buiten)
- Geheugen voor min/max temperatuur
- Dauwpunttemperatuur, binnen: 0..47 graden celcius (-32..117 graden farenheid) en buiten 0..56 graden celcius (-32..133 graden farenheid)
- Geheugen voor min/max dauwpunt
- Gevoelstemperatuur -85..+60 graden celcius (-121..+140 graden farenheid)
- Resolutie gevoelstemperatuur 1 graden celcius (2 graden farenheid)

Relatieve luchtvochtigheid 2..98 %:
- Huidige % Relatieve luchtvochtigheid met geheugen voor min/max,
- resolutie 1% Relatieve luchtvochtigheid.

Luchtdruk 795..1050 millibar ( 23,48..31,01 inHg ): Baro-Thermo-hygrometer binnen (BTHR 918)
- Grafische weergave van luchtdruk ontwikkeling over de laatste 24 uur, in 6 kolommen x 8 rijen (mB, hpa, inHg en mmHg)
- drukval alarm (stormnadering)
- resolutie 1 mb (0,03 inHg).

De windmeter ( WGR 918 ): 
- De windmeter meet de windsnelheid en windrichting.
- Windrichting 0..359 graden, weergave zowel windroos als graden
- resolutie 1 graden, resolutie windroos 10 graden.
- windsnelheid 0.. 56 m/s (ook uitleesbaar in km/uur, knopen en mph.),
- resolutie windsnelheid 0,2 m/s
- geheugen voor maximum en minimum windsnelheid en windrichting voor windvlagen, instelbaar stormalarm.

Neerslagmeter ( PCR 918 ):
- Dagelijkse neerslag en totale neerslag sinds laatste reset
- 0..9999 mm (0..393,7 inch), resolutie 1 mm (0,04 inch) neerslag hoeveelheid
- 0.. 999 mm/uur ( 0..39,37 inch )
- alarm voor neerslag intensiteit.