Ontstaande onweersbui (4 juni '03)
Vannochtend scheen de zon en hingen er enkele wolkenvelden. Deze wolkenvelden namen wat toe om vervolgens in de middag weer weg te trekken naar het noorden. in de schone lucht waar alleen nog maar wat sluierbewolking hing ontstonden stapelwolken en deze groeiden laat in de middag steeds verder uit. Vervolgens nam om 15:45 uur de bewolking flink toe, de zon verdween en er ontstonden gigantische stapelwolken wat snel de lucht inschoot. Om 15:52 uur rommelde het. Om 15:58 uur vervolgens nog een keer gerommel en het leek bij ons boven uit de lucht te komen, daar groeiden de stapelwolken uit tot onweer. In tussen om 16:00 uur was er veel en mooi gerommel uit die gigantische stapelwolken hoorbaar, geen geflits. De basis hing hier bijna boven en tevens zaten wij ook deels aan de rand. De onderkant van de bui werd langzamer bruin en donkerder. De top begon uit te stromen en het was 6/8 bewolkt. vervolgens begon hetlicht te druppelen uit de geboren bui. Tussen 16:00 en 16:34 uur heeft het tientalle keren gerommeld en gedaan. de bui zag je steeds groter worden en langzaam begon hij naar het noorden weg te trekken. In het ZO had ik in de tussentijd alweer een fel witte bloemkool in een hoog tempo de lucht zien ingroeien. deze werd ook zeer groot en daar begon het ook te rommelen. Om 16:34 uur was het hier weer droog en kwam de zon net langs de top op schijnen. Deze bui die hierboven was ontstaan trok rommelende weg naar het noorden en meteen kwam de andere nieuw ontstaande bui er vanuit het ZO aanzetten, er groeide langzaam een ijskap aan en ook hiervan kleurde de basis donker. Om 16:22 uur flitste het een keer voor het eerst echt in O en trok net ontstaande bui in ZO er deels over. ht begon weer te druppelen en het was inmiddels alweer bewolkt. Opeens brak er een ware wolkbreuk los met hagel tot 1 cm. het zicht verminderde naar 200 meter en de bladeren werden van de bomen af gerukt. erg veel wind was er echter niet. Tot 16:27 uur heeft het staan hozen en was er soms een ontlading in O zichtbaar met gerommel. Na 16:28 uur passeerde de achterkant van de bui donker en dreigend. het was nu droog, de plassen water begonnen te stomen en er kwam een flinke damp af. Om 16:42 uur was de bui naar het noorden aan het trekken met veel gerommel en toonde nog enkele forse bloemkoolwolken. Ook werd er toen ie verder in het noorden hing een aambeeldzichtbaar en kwam er heel iets mammatus in de kap tevoorschijn. Naar het NW hing ook een flinke ijskap. Vervolgens kwam er weer een donkere lucht aan een was erg deigend, hieruit kwam tot 16:51 uur maar wat lichte regen en wat gerommel. Er viel 8,6 millimeter. en een windstoot van 10,9 m/s om 16:23 uur uit ZZO. temperatuur was gedaald van 29,0 naar 21,3 graden. Na al dit klaarde het snel op en trok het zwerkje verder weg, er was nog maar weinig bewolking en de zon kon flink schijnen. het werd weer 25,5 graden. Nu 20:00 uur is het 23,6 graden en drijven er weer enkele donkere stapelwolken over met enkele druppels.

Foto1, 16:03 uur: Na een warme dag (29 graden) ontstonden er in de namiddag gerote kolossen van stapelwolken, mijn argwaan werd getrokken door de minder schijnende zon en enkele onduidelijke krakers op de radio. eenmaal buitengekomen zijn wij dit: een paar stapelwolken die zeer snel de lucht in groeiden waar snel gerommel uit volgde. (foto ZO en zennit)



Foto2, 16:03 uur: na een warme dag (29 graden) ontstonden er in de namiddag gerote kolossen van stapelwolken, mijn argwaan werd getrokken door de minder schijnende zon en enkele onduidelijke krakers op de radio. eenmaal buitengekomen zijn wij dit: een paar stapelwolken die zeer snel de lucht in groeiden waar snel gerommel uit volgde. (foto ZO en zennit)



Foto3, 16:03 uur: De oppervlakte van de buien (bassis) was nog niet groot en het rommelde alleen maar op een enkel drupje na. er vlak achter scheen de zon. (foto WZW)



Foto4, 16:04 uur: Hier nog een andere bloemkool heel iets naar het ZO toe, deze groeide snel en aan de tijd in de foto's is later te zien dat deze snel groot is geworden en nog later veroorzaakte deze een hoosbui met hagel 1cm en hoogteonweer



Foto5, 16:05 uur: Hier dezelfde situatie als de vorig (zie tijd) alleen vanuit een andere positie richting het ZZW toe. hoogte onweer boven ons (rechts) en links de nog stille kolos die snel groeid. (foto ZZW en zenit)



Foto6, 16:05 uur: Nog een foto van de kolos boven ons ( foto ZZW en zenit) hoogte onweer en enkel drupje. De basis is nog klein. 28 mm.



Foto7, 16:05 uur: zie vorige, nu komt de zon er bijna langs kijken



Foto8, 16:06 uur: zie vorige, nu komt de zon er bijna langs kijken



Foto9, 16:11 uur: de bloemkool in het ZZO weer even bekijken, is snel gegroeid en de top begint iets te vervagen. (foto ZZO en zennit)



FFoto10, 16:11 uur: de bloemkool in het ZZO weer even bekijken, is snel gegroeid en de top begint iets te vervagen. (foto ZZO en zennit)



Foto11, 16:12 uur: even terug naar het W, de basis van de hoge kolos is niet zo ver verwijderd, kijk ik naar boven zie ik een grote muur naar het zenit, veel gerommel, geen zichtbare ontladingen, puur hoogteonweer.



Foto12, 16:20 uur: Nu wordt het dreigender, een kleine basis van het net begonnen te rommel bui uit het ZZO wat hier nu deels over gaat trekken, er vallen wat druppels water.



Foto13, 16:25 uur: En dan liet die kleine bui ineens een flinke hoosbui los met hagel tot 1 cm en hoogteonweer. temp dalende en nu 25,3 graden zijn de hagel ballen. deze smolten meteen weg en de dikke tropische druppels voelden warm aan.



Foto14, 16:25 uur: En dan liet die kleine bui ineens een flinke hoosbui los met hagel tot 1 cm en hoogteonweer. temp dalende en nu 25,3 graden zijn de hagel ballen. deze smolten meteen weg en de dikke tropische druppels voelden warm aan.



Foto15, 16:35 uur: Nu is het alweer droog en hangen er alwee wat andere kolosen aan de lucht achter de bui. (foto ZO en zenit)



Foto16, 16:36 uur: Al snel naderde alweer een nieuwe donkere lucht, nog veel gerommel in het N tot O nu. (foto ZO)



Foto17, 16:37 uur: (foto N) deze buien zijn hier ontstaan en zijn nu flink uitgegroeid met ijskap en al. de donkerste wolken rechts is de bui uit ZZO die hier de hagel heeft veroorzaakt.



Foto18, 16:37 uur: (foto richting NW) op de achtergrond nog een andere ijskap van een bui ergens boven de veluwe.



Foto19, 16:38 uur: Toen kwam de donkere lucht uit ZO dichterbij, deze bracht enkele druppels en van echt zwaar onweer is hier geen sprake. (foto zenit)



Foto20, 16:52 uur: even weer bewolkt met ver verwijderd gerommel en hier dreigend met wat druppels tot lichte regen. (foto NO)



Foto21, 17:40: Nu is alles voorbij en klaard het geheel op. (foto richting NW)



Foto22, 20:16 uur: Dit is van later op de avond een mooie kolos van een wolk richting Enschede / hengelo Overijssel. (foto NO)